Op 6 januari treedt Hoppin, de nieuwe mobiliteitsvisie van De Lijn, in werking. Met Hoppin wordt zogezegd de overstap gemaakt naar een efficiënter, duurzamer en flexibeler openbaar vervoer. Maar klopt dat wel voor onze gemeente? Dit weten we momenteel al, al blijven er nog veel onduidelijkheden:
- De frequentie op de lijn Roeselare – Ingelmunster – Wielsbeke naar Waregem wordt verhoogd. En er komt een nieuwe lijn Tielt – Meulebeke – Oostrozebeke – Wielsbeke – Waregem. Hierdoor kan je vanuit Wielsbeke van maandag tot zaterdag om het 1/2u richting Waregem. Dit is alvast positief.
- De vaste lijn tussen Oud Dorp Wielsbeke en Centrum Ooigem verdwijnt. De strategische doelstelling is nochtans dorpskernen verbinden. Begrijpen wie begrijpen kan …
- Er komt een Flexbus ter vervanging van de Belbus. In Groot-Wielsbeke zijn een 4-tal Flexbus-haltes voorzien, maar niet aan het woonzorgcentrum Ter Lembeek. Dit vinden wij absoluut niet kunnen.
Update 22/12/2023 : in extremis zal de bushalte aan het woonzorgcentrum dan toch niet verdwijnen. Deze halte zal worden omgevormd tot een (bijkomende) Flexbus-halte. De stevige tussenkomst van Griet Ameye op de gemeenteraad heeft het bestuur dus duidelijk wakker geschud.
Meer info over Hoppin vind je hier.
Onvoldoende inspraak
Op 27 juli kreeg de gemeente een brief met de vraag om advies te geven over het nieuwe mobiliteitsplan. Dat advies mocht van 1 augustus tot 30 oktober ingediend worden. Pas op de gemeenteraad van november werd dit punt echter geagendeerd en konden we onze vragen stellen of opmerkingen formuleren. Vijgen na Pasen want ondertussen had men vanuit het schepencollege al een positief advies gegeven.
Nochtans had Griet Ameye op verschillende gemeenteraden ook al meerdere knelpunten aangekaart, zoals bv. de capaciteitsproblemen op Lijn 81 richting Waregem waardoor een (over)volle bus niet meer stopt aan de haltes. De kinderen zijn dan verplicht om een latere bus te nemen of de ouders mogen in allerijl taxi spelen. En vaak komen ze zo te laat aan op school…
Update 29/12/2023 : de herhaaldelijke tussenkomsten van Griet Ameye op de gemeenteraad en de vele ontvangen klachten van de gebruikers van De Lijn blijken nu toch te resulteren. Het besef groeit in elk geval bij het gemeentebestuur dat de capaciteitsproblemen van De Lijn wel degelijk ernstig moeten genomen worden (Bron : Het Nieuwsblad)
Laat je duidelijker horen
Als gemeente op de grens van de vervoerregio Roeselare – Tielt moet je je stem op vergaderingen van die vervoerregio wel duidelijk laten horen als je aanpassingen wil. Zeker als 90% van de verplaatsingen richting de vervoersregio Waregem – Kortrijk zijn. En dat blijkt helaas niet altijd het geval, met de gekende gevolgen …
Daarnaast mag de gemeente ook wijzigingen beter communiceren naar de gebruikers van De Lijn. Niet iedereen raadpleegt regelmatig de sociale media of de website van onze gemeente.