Skip to content Skip to footer

Problemen bij De Lijn aangekaart

Griet Ameye, onze schepen van mobiliteit, heeft zowel tijdens een rechtstreeks overlegmoment met De Lijn als op de Vervoerregioraad Midwest de verschillende problemen met De Lijn in onze gemeente aangekaart.

De Vervoerregioraad Midwest is een overlegorgaan dat lokale besturen en mobiliteitsexperts samenbrengt om het openbaar vervoer en andere mobiliteitsproblemen in onze regio te verbeteren. Griet zetelt daar in namens onze gemeente.

Extra aanbod vanuit Ooigem tijdens de daluren

De vraag naar extra aanbod tijdens de daluren vanuit Ooigem naar Kortrijk en Waregem en van Ooigem naar Wielsbeke is niet nieuw, maar we blijven ze stellen. Het zal echter geen sinecure zijn om dit te bekomen. De Lijn werkt momenteel budgetneutraal, wat dus wil zeggen dat als er ergens iets bijkomt, er ergens anders iets moet verdwijnen. Daarnaast moet er ook voldoende aantoonbaar potentieel zijn. Maar de vraag werd in elk geval niet afgewezen en er zal later over teruggekoppeld worden.

Algemene dienstverlening

Een belangrijk punt op de agenda van de Vervoerregioraad was de dienstverlening van De Lijn. Sommige reizigers ervaren problemen met bussen die niet opdagen of te laat komen. De oorzaken? Personeelstekorten, ziekte-uitval en problemen met het wagenpark.

Wanneer dit voorvalt op één van de 2 bussen die voorzien zijn om de schoolgaande jeugd richting Waregem/Anzegem te brengen, ontstaat er inderdaad een capaciteitsprobleem.

Vanuit de Vervoerregioraad zal een brief naar de bevoegde minister vertrekken om de problemen aan te kaarten. Ook zal worden nagegaan welke compensatiemogelijkheden De Lijn kan bieden voor getroffen reizigers.

Digitale inclusie

De gebruiksvriendelijkheid van de Flex en Hoppin app laat te wensen over. Opmerkingen en suggesties werden doorgegeven aan de coördinator. We denken er ook over na om digitale sessie te organiseren i.s.m. De Lijn om gebruikers wegwijs te maken in de mogelijkheden van de app.

De Lijn Flex

Uit het overleg blijkt dat er nog steeds veel onduidelijkheid bestaat over De Lijn Flex, het alternatief voor de vroegere Belbus. Zo is het nog steeds mogelijk om een flexbus telefonisch te reserveren via de Hoppincentrale (0800 12 2 12) en dit vanaf 30 dagen op voorhand tot 30 minuten op voorhand.

Uit het overleg bleek ook dat het niet voor iedereen duidelijk is waar de flexhaltes zich bevinden. In regel Is elke halte langs een reguliere buslijn een flexhalte. Daarnaast zijn er nog flexhaltes, enkel voor het flexvervoer . Sinds het vorige mobiliteitsplan beschikt onze gemeente over een aantal flexhaltes, waardoor: 

  • Wielsbeke Hernieuwenburg 
  • Wielsbeke Kapel 
  • Wielsbeke Spaander 
  • Wielsbeke Ter Lembeek 


Suggesties voor bijkomende flexhaltes nemen we graag mee naar een volgend overleg. 2 maal per jaar wordt het gebruik van de flexhaltes geëvalueerd. Indien haltes te weinig gebruikt worden, dan zullen deze in onderling overleg geschrapt worden. 

Toegankelijkheid

De Lijn streeft er naar om 50% van de haltes in onze regio toegankelijk te maken. Nu halen ze 31%, mits assistentie. Voor onze gemeente wordt er de voorkeur aan gegeven om de halte Ooigem Centrum aan te pakken alsook de halte Sint-Baafs-Vijve Wakkensteenweg. Deze laatste halte staat in de top-10 lijst van meest gebruikte haltes. De nieuwe Hoppin-punten zijn eveneens toegankelijk.

Add Comment