Skip to content Skip to footer

Ons programma

De voorbije weken hebben we nagedacht over de toekomst van Wielsbeke en haar inwoners. Over jullie dus. Waar willen we naartoe met onze gemeente? We zijn ervan overtuigd dat het beter kan en moet in Wielsbeke. Een nieuwe ploeg, met frisse ideeën, kan ook een nieuwe wind door onze gemeente laten waaien. 

Hieronder vind je ons programma terug. We hebben onze punten verdeeld over een aantal hoofdthema’s, waarbij rekening gehouden wordt met de beschikbare centen. Bepaalde programmapunten zijn heel eenvoudig en simpel uit te voeren, maar maken het leven in Wielsbeke veel aangenamer, beter en doeltreffender.

Programma (PDF)

samen besturen

1. Geen belastingverhoging

Belastinggeld is van ons allen en, net zoals thuis, moet de gemeente ‘zaaien naar de zak.’ Een uitgave is pas verantwoord als de prijs-kwaliteit goed overwogen werd. Vandaag moeten we ook waken over de duurzaamheid. 

Subsidies zijn er om beleidskeuzes mee te helpen financieren. We mogen ons niet laten verleiden tot onnodige investeringen louter ‘omdat er subsidies zijn.’

Verdere schuldafbouw is nodig. Ook daarom is duidelijkheid en openheid over elke beslissing vereist.

2. Overleg en communicatie

Eerst denken, dan doen. Wil je mensen mee hebben, betrek hen dan van bij aanvang van je project. De buurt of adviesraden: bevraag hen en geef ze tijdig de nodige info.

Een beslissing vraagt om toelichting en uitleg: waarom je iets wel of net niét doet.

Spreek en schrijf in een ‘klare taal’, dan moet je nadien minder uitleggen.

3. Fusies en regionale samenwerking

We zijn geen vragende partij voor een fusie met een stad of andere gemeenten. Worden we ertoe verplicht, dan zal de stem van de inwoners hierbij bepalend zijn.

Vorig jaar werd onze gemeente voor regionale samenwerking ondergebracht bij Roeselare-Tielt, zonder veel voorafgaand overleg. 

Nochtans werkt onze gemeente voor heel wat zaken (brandweer, hulpverlening, eerstelijnszone, …) samen met Waregem. Voor ons moet hier meer lijn in zitten.

4. Klantgerichte, kwalitatieve dienstverlening

Tevreden (gemeente)medewerkers zorgen voor tevreden inwoners. Dat vraagt om een goeie werksfeer en het tijdig voorzien in opleiding en bijscholing. 

De openingsmomenten evalueren en waar nodig bijsturen: het kan leiden tot nog meer klantvriendelijke en toegankelijke dienstverlening. Eén zaterdag per maand op afspraak kunnen langsgaan bij de gemeentediensten: vele inwoners zoals studenten, ondernemers en verenigingen staan hiervoor open.

Naar boven


samen wonen

1. Onze jeugd heeft ook recht op een betaalbare woning.

Jongeren willen ook na hun studies hier blijven wonen en werken. Maar dan moet er ook een aanbod zijn aan betaalbare gezinswoningen. (Ver)nieuwbouw op bestaande bouwgronden moet mogelijk blijven. Appartementen zijn er wel al ruim voldoende. Grootse woonprojecten kunnen we ook missen. De schaarse open ruimte blijft zo behouden.

2. Ruimtelijke orde: elke locatie de juiste bestemming.

In het verleden werden ambachtelijke zones ingepland tussen woonwijken. Deze zones kunnen soms omgewisseld worden met elders gelegen woongebieden waar de nieuwe bedrijven minder storend werken.

KMO-units in de Abeelestraat of Reynaertstraat vermijden we liever, zonder een rem te zetten op onze lokale economie. 

3. Schone buurt

Het is aangenamer wonen in een propere gemeente, zonder zwerfvuil of sluikstort. Ondergrondse glascontainers en voldoende publieke vuilnisbakken kunnen hierbij helpen.

Wat te zeggen van de oprichting van een ‘Proper Wielsbeke?’ Een begeleidingstraject binnen de sociale economie dat zorgt voor een groene economie en onze gemeente netjes houdt.

4. Dorps-kern-gezond

Onze dorpskernen opwaarderen tot centrale ontmoetingsplaatsen voor jong en oud.

Met aandacht voor groen, horeca, bereikbaarheid en parkeermogelijkheid waar nodig.

Een gezellig centrum waar je graag wil blijven plakken.

Naar boven


samen werken

1. Totaalaanpak verkeersveiligheid

Werken aan verkeersveiligheid vereist maatwerk: een oplossing vinden zonder het probleem te verleggen. 

Wat denken de buurtbewoners van het voorstel? Wat zijn de gevolgen voor de lokale handelaars? En hoe past alles binnen het ruimere Wielsbeekse plaatje?

De snelheid afremmen of voorrangsregeling wijzigen: het zijn andere pistes dan de drastische knip-maatregelen. Sommige zebrapaden kunnen extra verlichting gebruiken.

2. Coördinatie en spreiding wegenwerken

Het uitvoeren van wegenwerken is soms onvermijdelijk, maar mag niet leiden tot onwerkbare situaties. Wat vinden buren, ouders, lokale handelaars en ondernemers van de geplande omleidingen? Welke mogelijke neveneffecten kunnen opduiken?

Werken kunnen we beter coördineren. Zo hoeven we niet steeds dezelfde straat open te gooien. Maar we bepalen ook welke werken niét tegelijk uitgevoerd kunnen worden, zodat het verkeer niet helemaal in de knoop raakt.

3. Denk globaal, doe lokaal

De winkel om de hoek kan je sneller bedienen dan online te kopen. Onze handelaars en ondernemers verdienen ondersteuning bij hun lokale activiteiten. Eén centraal aanspreekpunt in de gemeente kan hen daarbij helpen.

We lijsten al onze plaatselijke winkeliers en ondernemers op en maken het overzicht voor iedereen beschikbaar. We promoten hen bijvoorbeeld op de avondmarkt van de Wielsbeekse feesten of tijdens de ‘Week van de Korte Keten.’

4. Algemeen onderhoud

Snoeien, vegen en onkruid maaien: we zien het op de publieke plaatsen graag tijdig gebeuren. Voorzien in onderhoudsarme groenaanleg bespaart tijd en moeite en maakt uitvoeriger onderhoud op andere plaatsen mogelijk. Hierbij kan gedacht worden aan het inzetten van een veegmachine om fietspaden en greppels properder te houden. 

Dit oogt niet alleen netter, het zorgt ook voor een betere toegankelijkheid en vaak ook een verhoogde veiligheid. Denk maar aan de hagen die het zicht belemmeren.

Naar boven


samen ontspannen

1. Steun aan verenigingen en vrijwilligers

Jeugd-, sport- en cultuurverenigingen zorgen voor een dynamiek in de gemeente. Ze brengen heel wat mensen samen. 

Om hen te ondersteunen, maken we het de vrijwilligers gemakkelijker om zalen, materialen, evenementen en subsidies aan te vragen. Met een extra stimulans voor onderlinge samenwerking.

Een proper onderhouden lokaal en aandacht voor energiegebruik kan een bonus opleveren.

2. Hernieuw Hernieuwenburg

Om de nieuwe sporthal met zwembad beter tot zijn recht te laten komen, is er een oplossing nodig voor het gesloten zwembad en de oude sporthal. Een skatebowl op de plaats van het openluchtzwembad, een grotere speel- of groenzone: wij hebben hierover wel wat ideeën.

3. Sportcomplex Kraaienhof

Omkleden en douchen na het sporten op het Kraaienhof gebeurt vandaag in afgeleefde containers. Voetbalclub KSC Wielsbeke en baseballclub Wielsbeke Pitbulls kloppen terecht aan voor vernieuwing. Een kunstgrasveld is evenmin een overbodige luxe. Alleen kunnen we op korte termijn dergelijke investeringen niet betalen. Als we voldoende subsidies kunnen bekomen, willen we de aanpak verder onderzoeken. Maar dan moeten ook zoveel mogelijk sporters hiervan kunnen meegenieten.

4. Fietsen en wandelen in het groen

De fiets- en wandelmogelijkheden kunnen wel wat extra promotie gebruiken. Ze kunnen aantrekkelijker worden door openbare toiletten en drinkfonteinen te voorzien. Laten we van het speelbos eindelijk iets maken, op een budgetvriendelijke manier, met een volwaardige mountainbikepiste. Het wordt hoog tijd dat hondenliefhebbers ook in onze gemeente met hun viervoeter op een hondenweide terecht kunnen. Mét de nodige voorzieningen om hun hondenpoepzakjes kwijt te kunnen – net zoals dat bij andere groenzones nodig is.

Naar boven


samen leven

1. Kinderopvang en vakantiewerking

Een sterke vakantiewerking steunt op goede monitoren. Die verdienen dan ook loon naar werken. Een uitbreiding van de vakantiewerking, zowel naar de doelgroep van tieners als naar de beschikbare periodes (bijvoorbeeld brugdagen), zou een leemte opvullen.

De bestaande kinderopvanginitiatieven verdienen extra ondersteuning. Uitbreiding van het aanbod samen met andere welzijnspartners zal worden onderzocht.

2. Comfortabel ouder worden

Oud worden doe je graag in je vertrouwde omgeving, liefst thuis. Omringd door vertrouwde mensen, met de nodige zorg en hulp.

Het terug invoeren van thuisbezorgde maaltijden, maar ook het voorzien in nachtopvang kan helpen om langer thuis te wonen.

3. Warme buurt

Dagen na elkaar niemand zien, zelfs geen telefoontje krijgen: het zou nergens mogen voorkomen. Een bestuur kan dit in z’n eentje niet verhelpen. Toch kan het een voortrekkersrol spelen. Door het actief meehelpen bij het opzetten van een netwerk van contacten en vrijwilligers. Tijdens de coronaperiode kenden we inspirerende opbelacties. We kunnen deze nieuw leven inblazen.

4. Meer inzetten op integratie

Nieuwkomers integreren sneller en beter met kennis van de Nederlandse taal. Kort na aankomst een taalcursus volgen moet het standaardadvies zijn van gemeente en OCMW. Er worden hierover duidelijke afspraken gemaakt. Het taalbad mag geen vrijblijvend engagement zijn. In overleg met de sociale dienst helpen en motiveren brugfiguren of buddywerkers de nieuwkomers tijdens dit traject. 

Naar boven