Dat er een nieuwe globale ruimtelijke visie in onze gemeente moet komen, dat staat vast.
Enkele belangrijke feiten op een rijtje
- Huidig bestuur = Team8710 + Lijst Burgemeester. Dit bestuur is aan de macht sinds 2006.
Team8710 levert sinds 2018 de schepen van ruimtelijke ordening.
Hoewel het huidige bestuur meermaals aankondigde om nog tijdens deze bestuursperiode een nieuwe ruimtelijke visie voor te stellen, kwam hiervan echter niets in huis. Het opstellen van een nieuwe gemeentelijk ruimtelijk structuurplan bleef dode letter. - Enkele cijfers (opgevraagd bij de gemeentediensten) : De voorbije zes jaar werden door het huidige bestuur 521 vergunningen afgeleverd voor het bouwen van woongelegenheden. 216 daarvan zijn bedoeld voor meergezinswoningen (appartementen), waaraan 338 parkeerplaatsen verbonden zijn.

- Nog een cijfer : De GECORO (gemeentelijke commissie ruimtelijke ordening samengesteld uit alle geledingen van de bevolking – werknemers, werkgevers, landbouwers, burgers met interesse in ruimtelijke ordening en experten) kwam de voorbije zes jaar slechts zes keer samen. De GECORO adviseert het college van burgemeester en schepenen over het ruimtelijk beleid van de gemeente…
- In onze gemeente is er veel industrie terug te vinden, met zijn voor- en nadelen. Hieraan kan weinig veranderd worden. Deze dynamiek heeft ook welstand met zich meegebracht in onze streek. De werkzaamheidsgraad (het gedeelte van de bevolking dat werkt binnnen de bevolkingsgroep op beroepsactieve leeftijd) in onze gemeente is bij de hoogste van West-Vlaanderen.
Vele Wielsbekenaren zijn hier geboren en hadden het geluk om in onze mooie gemeente te kunnen blijven wonen, door bv. het bouwen van een eigen woning. Doorheen de tijd werden ook al heel wat appartementen gebouwd. Overal in Vlaanderen is er nood aan huisvesting om de volgende generaties toe te laten om te kunnen wonen (en werken) in de gemeente/stad waarin zij zijn opgegroeid. Ook in Wielsbeke is dat het geval. Het is voor iedereen een uitdaging om dit alles in balans te houden.
Enkele vaststellingen
Wij stellen vast dat partijen zichzelf hebben “heruitvonden”. Ze hebben hun karretje aan een (terechte en door ons gedeelde) bezorgdheid van ons inwoners vastgehangen. Zo gaan er stemmen op om absoluut “neen” zeggen tegen een verdere inname van de open ruimte. Dergelijke zaken lezen doet de wenkbrauwen fronsen.
- Het huidige gemeentebestuur is reeds 18 jaar aan zet en leverde de voorbije zes jaar de schepen van ruimtelijke ordening. Wij zagen – samen met jullie – met lede ogen aan hoe bepaalde dorpskernen, hoewel niet geschikt, onbeperkt (met appartementen) werden volgebouwd. Heel wat open ruimte moest intussen wijken voor bebouwing en verharding.
- Het is volgens ons not done dat nu aan tal van (jonge) mensen de mogelijkheid ontzegd zou worden om in eigen gemeente te kunnen blijven wonen. Verkondigen dat anderen zonder meer genoegen moeten nemen met bv. appartementen die momenteel nog leeg staan is voor ons niet aanvaardbaar.
Wat is nu de visie van samen+ met betrekking tot de inname van de bestaande open ruimte in onze gemeente?
Wij zeggen neen tegen een verdere onbeperkte appartementisering van onze gemeente en het zomaar meegaan in megaprojecten.
Een overzicht :
Project |
Standpunt |
---|---|
Site Oude Leie-arm (Sint-Baafs-Vijve) |
Dit project werd in de vorige legislatuur door het schepencollege en de Gecoro finaal afgewezen. Voorafgaand had het huidig bestuur de ontwikkelaar verschillende malen gevraagd om het project te herwerken, met veel kosten tot gevolg, zowel voor de ontwikkelaar als voor de gemeente. |
Wielskracht (centrum Wielsbeke) |
Dit project werd eerst zeer warm onthaald door het huidige bestuur en werd ook meermaals op hun vraag aangepast. Plots trok het huidige bestuur de stekker uit dit project, net als hierboven. Het oorspronkelijk plan voor Wielskracht zal er zeker niet meer komen. Ondertussen engageerde de ontwikkelaar zich voor een afgeslankte versie. Die bestaat uit de aanleg van ca. 3 hectare bos, het openleggen van de gedempte en ingebuisde beken, de realisatie van een zorgdorp (mensen die een vorm van gespecialiseerde zorg nodig hebben worden opgevangen in de eigen gemeente) en een ontwikkeling van duurzame woningen zonder appartementen. |
KMO-units Reynaertstraat en Abeelestraat |
Momenteel lijkt het erop dat er KMO-units aangelegd kunnen worden in de Abeelestraat en de Reynaertstraat. De aanleg van zo’n KMO-units leidt onvermijdelijk tot bijkomend op- en afrijden van voornamelijk bestelwagens en mogelijks ook zwaar verkeer. (*) De ruimtelijke bestemming van de ongeschikte site wordt dan geruild met de ruimtelijke bestemming van de geschikte site en omgekeerd. Zo wordt de bestemming van diverse sites gewijzigd zodat zij beter aansluiten bij de concrete omgeving en behoeften. Deze planologische ruil gaat gepaard met planbaten en planschade om zo het verschil in waarde die door de ruil ontstaat onderling te compenseren. De KMO-zones in de Abeelestraat en de Reynaertstraat konden door de gemeente ook planologisch geruild worden. Het is een meer dan gemiste kans dat dit niet werd gedaan, want daar bestond een prinicipieel akkoord voor in de vorige bestuursperiode. Niks doen en dan achteraf beweren dat het vanaf nu anders moet is zeer goedkoop! |
Wij zeggen ja tegen het zoeken naar een nieuwe balans tussen enerzijds het kunnen wonen, ontspannen en werken in eigen gemeente en anderzijds het behoud van de open (groene) ruimte in onze gemeente.
Op populistische wijze verkondigen dat er geen enkele bebouwing meer mag bijkomen is niet alleen juridisch onmogelijk, maar daarenboven ook onrealistisch en egoïstisch.
Een gemeente als de onze, gekenmerkt door een ruim verenigingsleven, moet kunnen rekenen op de blijvende aangroei van leden en vrijwilligers. Die zijn vaak niet afkomstig uit andere gemeenten. We rekenen tegelijk op het aanwezige bedrijfsleven om bv. onze (sport)infrastructuur te helpen onderhouden en verder uit te bouwen. Industrie en KMO’s maken het hoofdaandeel van de gemeentelijke inkomsten (belasting) uit.
Wanneer aan de volgende generatie Wielsbekenaren elke kans wordt ontnomen om nog verder in onze gemeente te kunnen blijven wonen, zal dat heel wat slechte effecten met zich meebrengen. Niet alleen leidt dit tot meer woon-werkverkeer en bijkomstige mobiliteitsproblemen, ook dreigt het verenigingsleven stil te vallen, …
Wat nodig is, is een nieuwe globale visie waarbij megaprojecten vermeden worden, maar er wel nog steeds ruimte moet zijn voor het bouwen van een eigen woning.
Het naleven van bepaalde verplichtingen (bv. burgemeesterconvenant, Blue en Green Deal, …) is hierbij onvermijdbaar. Zo zal de gemeente steeds meer geconfronteerd worden met de nood om (i) de CO2-uitstoot in onze gemeente sterk te reduceren, (ii) te vergroenen en te ontharden, (iii) te voorzien in een betere waterhuishouding, (iv) bijkomstige verkeersknopen te vermijden; … Deze verplichtingen moeten gelijk hoe in de nieuwe ruimtelijke visie verwerkt worden. Zo maar alles volbouwen kan gewoonweg niet.
Ook de GECORO – het inspraakorgaan bij uitstek als het over ruimtelijke ordening gaat – moet hierbij veel meer en op voorhand geconsulteerd worden.
Conclusie
Wij zijn tegen een populistisch algemeen verbod om nog een woning of loods te bouwen en willen snel beginnen met de zoektocht naar een nieuwe globale ruimtelijke visie waarin een balans gevonden moet worden tussen wonen, werken, ontspanning, ondernemen, landbouw en groenvoorziening en dit met de nodige aandacht voor het behoud van de open ruimte.