Graag stellen we ‘Wegwijzers voor Wielsbeke’ voor, onze beleidsvisie voor deze legislatuur. Deze tekst zal de leidraad vormen voor de opmaak van de meerjarenplanning waarin we concrete acties en budgetten zullen koppelen aan dit vooropgestelde beleid, wat later dit jaar gebeurt.
De beleidsvisie is gestoeld op de 5 pijlers uit het verkiezingsprogramma van samen+ (samen besturen, samen wonen, samen werken, samen ontspannen en samen leven) en werd samen met de gemeentediensten verder uitgediept op verschillende denkdagen. In onze gemeente liepen heel wat zaken reeds goed en die willen uiteraard behouden. Maar op andere vlakken is er nog heel wat ruimte voor verbetering. We geven alvast een aantal speerpunten uit onze beleidsvisie mee.
Op het vlak van dienstverlening zullen we de toegankelijkheid van zowel het digitale als fysieke aanbod evalueren. We willen ook een dienstverlening kunnen bieden aan inwoners die zich tijdens de werkuren niet kunnen vrijmaken door werkverplichtingen of studies, zonder daarbij het personeelswelzijn uit het oog te verliezen. We willen als gemeente een aantrekkelijke werkgever worden. Betrokkenheid en engagement van het personeel is cruciaal voor een goeie dienstverlening. Zij zijn immers één van de voornaamste ambassadeurs van onze gemeente.
We stellen een financieel evenwicht voorop door kosten-batenefficiënt te denken. Schuldafbouw is van uiterst groot belang mag geen doel op zich zijn. Daarmee brengen we de kwaliteit van onze dienstverlening en broodnodige investeringen mogelijks in het gedrang en schuiven we problemen door naar de toekomstige generaties. Belangrijk in het behalen van deze doelstelling is de opmaak van een toekomstplan voor onze gebouwen en infrastructuur. Daarbij primeren duurzaamheid, (brand)veiligheid, energiezuinigheid en optimale benutting. Verouderde gebouwen, met een te hoge renovatiekost, kunnen beter plaats maken voor nieuwe opportuniteiten of bijkomstige open ruimte. Minstens even belangrijk is de opmaak van een proactief meerjaren onderhoudsplanning om zo de levensduur van onze infrastructuur te verlengen.
Om een toekomstgericht mobiliteitsbeleid te realiseren, moet er afgestapt worden van het ad-hoc beleid uit het verleden, waarbij reactief en pas vaak na ontvangst van klachten, wordt gehandeld, in de plaats van proactief. Van bij de ontwerpfase van een project dient de mogelijke impact op de mobiliteit geëvalueerd te worden. Een nauwe samenwerking tussen de diensten ruimtelijke ordening, openbare werken, mobiliteit en communicatie is daarbij cruciaal. Daarnaast willen we door het dagdagelijks monitoren van verkeersstromen niet alleen de huidige toestand in kaart brengen, maar zullen we ook de impact van wegenwerken, omleidingen en ingrepen in de infrastructuur kunnen meten. Dit zal ons de mogelijkheid bieden om snel te schakelen en aan te passen indien nodig.
Qua veiligheid is het belangrijk dat er snel duidelijkheid komt over de invulling van de toekomstige politiezone. De wijkwerking moet zeker terug uitgebreid worden. De wijkagent is immers het eerste aanspreekpunt bij lokale problemen en dient in nauw contact te staan met de sociale dienst.
Een ruim en toegankelijk vrijetijdsaanbod brengt zuurstof in onze gemeente. We blijven onze verenigingen dan ook volop steunen. Echter is er nood aan uniformiteit in de diverse reglementen, moeten evenementen vlotter aangevraagd kunnen worden, enz. Domein Hernieuwenburg is dankzij de nieuwe sporthal en het binnenzwembad nu al hét centrum voor sport en beleving, maar wordt in de toekomst ook de groene long van onze gemeente. Daarvoor dienen de oude gebouwen plaats te maken voor buitensportmogelijkheden en recreatie. De sportcomplexen Kraaienhof en Leieland blijven belangrijke sites. Het gebruik ervan zal geëvalueerd worden en de infrastructuur zal waar mogelijk aangepakt worden, telkens met het oog op een duurzame oplossing die zoveel mogelijk sporters ten goede komt. Tot slot willen we onze gemeente als toeristische trekpleister verder uitbouwen met aandacht voor onze hotspots en erfgoed. Dit vraagt dan weer investeringen in kwalitatieve bewegwijzering, rustpunten en bijkomende faciliteiten zoals openbare toiletten, drinkfonteinen en schuilhutten.